18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Vejmrda (jablečný křen)

Název Množství a jednotka
křen 400 g
jablko 1-2 ks
silný hovězí vývar 5 lžic
ocet 2 lžíce
sůl

Kuchyně: staročeská
Příprava: 20 min.
Vaření:
Mamut :-)



Postup
Křen oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle nebo rozmixujeme najemno. Jablka (lepší jsou kyselejší) oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s nastrouhaným křenem, přidáme asi 5 lžic silného vychladlého hovězího vývaru, 2 lžíce octa, promícháme a ochutnáme. Můžeme mírně přisolit, přidat lžičku citronové šťávy, podle chuti. Natlačíme do skleniček, uzavřeme a uložíme v lednici.

Tip:
Množství jablek je individuální, záleží na tom, jak máte rádi křen silný, někomu bude stačit jedno jablko na 400g křenu, někdo si dá víc. Já nastrouhám jedno, ochutnám, když se mi zdá být moc silný, přidám druhé. Někdo přislazuje, ale není to potřeba.
Podáváme ke grilovaným masům, uzeninám, pečeným kolenům apod.


 


RECEPTY

Pirohy plněné zelím a hříbky

Postup: Připravíme si těsto - mouku nasypeme do misky, doprostřed vklepneme vajíčka,... zobrazit recept

RECEPTY

Třešňová bublanina

Postup: Třeme cukr, máslo, žloutky, přidáme tři lžíce vroucí vody, mouku, mléko a půl... zobrazit recept

RECEPTY

Králík na burgundský způsob

Postup: Králíka naporcujeme, můžeme použít také králičí plec, stehna nebo hřbety. Mrkev... zobrazit recept

RECEPTY

Guláš na víně

Postup: Maso můžeme použít hovězí i vepřové. Nakrájíme jej na kostky. Orestujeme drobně... zobrazit recept

RECEPTY

Tvarohové knedlíky nejlepší

Postup: Tvaroh smícháme v míse s vajíčky a špetkou soli, přidáme krupici, strouhanku,... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Jak funguje naše tělo

Víte, že podle posledních výzkumů výskytu obezity v České republice má 35%... zobrazit článek

RESTAURACE

Hotel Singer

Stylová restaurace Hotelu SingerO hosty pečuje tým zkušených profesionálů,...